IPCC:s senaste rapport - hur ska vi begränsa klimatförändringen?

Den 4 april släpptes IPCC:s rapport “Klimat i förändring 2022 - Att begränsa klimatförändringen”. Detta är den tredje delen av rapporten, där fokus ligger på hur vi ska göra för att begränsa den globala uppvärmningen.

Vad visar rapporten - och hur ser läget ut idag? Vi har frågat Brids hållbarhetsstrateg Kristin Lundén, som till vardags hjälper våra kunder att ställa om till mer hållbara affärer.

Vilka är de viktigaste budskapen i rapporten?
– Utsläppen fortsätter att öka globalt och läget ser tyvärr sämre ut än vi hade hoppats på. Den stora boven är att vi fortfarande använder fossila källor i världens energisystem. Det räcker inte heller att minska utsläppen radikalt - vi måste även samla in och lagra koldioxiden från luften, både med hjälp av naturen och teknologi. Utöver uppfångning och lagring av kol i jord- och skogsbruk finns det stort potential i våtmarker och betesmarker som ännu inte utnyttjats globalt.

Läget är alltså akut - men nämner IPCC några ljusglimtar i omställningen?
– Det som är hoppfullt är att utfasningen av fossila bränslen accelererar då utvecklingen av sol- och vindkraft, elfordon och batterilagring har utvecklats snabbt. Priset på förnybar energi har dessutom sjunkit kraftigt och fossil energi är nu dyrare vilket är avgörande för att öka takten. Parallellt sker spännande utveckling inom koldioxidinfångning från luften och lagring med hjälp av bio-CCS (Carbon capture and storage) som vi hoppas snart kommer att leda till en säker och effektiv lösning.

För första gången har beteende och livsstilsförändringar fått ett eget kapitel i rapporten - vad innebär det?
– Ja äntligen, här finns det stort potential! Det handlar om förändringar på individnivå när det gäller livsstilsval som konsumtion, resor och matvanor. Detta är en politisk känslig fråga och tidigare har man inte vågat gå in och reglera detta område, men nu finns nya åtgärder som kan göra skillnad och kan innebära spännande affärsmöjligheter för företagen.

Sist men inte minst - hur ska vi lyckas accelerera omställningen?
– Vi står inför ett vägskäl – vi har verktygen och kunskapen att ta oss an de åtgärder som presenteras i rapporten. Vi behöver tydliga strukturer där olika samhällsområden samspelar och fler företag som ser möjligheterna med en hållbar omställning. Låt oss tillsammans göra skillnad.


Fakta - så ser läget ut idag:

  • Sannolikheten att vi lyckas nå 1,5 gradersmålet är 50% om de globala utsläppen vänder neråt 2025, halveras till 2030 och gå ner till 0 år 2050. Ländernas nuvarande politik leder till över 3 graders uppvärmning.

  • 18 länder (däribland Sverige) uppvisar en varaktig minskning av klimatutsläppen, även om takten och volymen är otillräcklig.

  • Under perioden 2010 – 2019 har priset för energi från sol och batterier minskat med 85% och från vind med 55%.

  • Konsumtionen står idag för cirka 60 procent av Sveriges klimatpåverkan. 

  • Sveriges utsläpp ligger på cirka 50 miljoner ton, fem ton koldioxid per invånare och år. Men vår stora import och utlandsflygande gör att svenskens totala konsumtion medverkar till närmare dubbelt så mycket utsläpp.

  • I 56 länder har det skapats tydliga policies och regleringar. Nu gäller det att skala upp dessa ytterligare och se till att de tillämpas. Mer än häften av världens utsläpp finns i dessa länder. 

  • Samhällsförändring i bland annat infrastruktur kan leda till en utsläppsminskning på mellan 40-70% av utsläppen till 2050.

Källor:

IPCC, Sixth Assessment Report, Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change.
Vetenskapsradion Klotet i P1, 6 april 2022.

Ska vi hjälpa till?